François Vatel vmbo

François Vatel vmbo is een kleine vmbo-school met veel persoonlijke aandacht. De school biedt basis, kader, gl en tl, met en zonder leerwegondersteuning. Er zijn twee beroepsgerichte profielen waaruit leerlingen kunnen kiezen: Horeca, Bakkerij & Recreatie of Media, Vormgeving & ICT.

Speerpunten

  • Smalle school
  • Praktijkstage
  • Topklassen

Missie
Leren in de praktijk staat in ons onderwijs centraal. Dat maakt dat wij vakmensen afleveren voor onze twee profielen. Dit doen wij door het bieden van een contextrijke en toekomstgerichte onderwijsomgeving die leerlingen verder helpt in hun ontwikkeling en bij het maken van keuzes. Dit gebeurt in een veilige omgeving waar je leert van je fouten, waarbij de leerling inziet dat leren nodig is om verder te komen in het leven.

Visie
Bij François Vatel vmbo werken docenten en leerlingen samen aan onderwijs dat recht doet aan de individuele verschillen van leerlingen op sociaal en cognitief vlak. Dit zien we terug in maatwerk op alle niveaus.

Onderwijsconcept
Op François Vatel vmbo starten leerlingen meteen in de brugklas met het hun profiel. Veel leerlingen vinden het fijn dat ze daardoor direct praktijkvakken krijgen, als afwisseling op de theorie. De leerlingen worden gestimuleerd het beste uit zichzelf te halen als mens en, mede door het praktijkleren, als toekomstig beroepsbeoefenaar.

Wij leiden onze leerlingen op tot teamspelers, die goed kunnen samenwerken en ondernemend en creatief zijn. Samen met de leerlingen werken we aan zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld. Dat maakt ze weerbaar.

Denominatie
Interconfessioneel

Omvang
350 leerlingen

Leerlingenpopulatie
François Vatel vmbo is dé school als het gaat om de profielen Horeca, Bakkerij en Recreatie en Media, Vormgeving en ICT. Leerlingen kiezen heel gericht voor onze school, de school is niet regio afhankelijk. Zo zijn leerlingen van onze school bijvoorbeeld ook afkomstig uit Leidschendam en het Westland.

Groepsgrootte
Een klas telt maximaal 24 leerlingen, een LWOO-klas (leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben) telt 16 leerlingen.

Bijzondere vakken / activiteiten
In het derde leerjaar gaan de leerlingen drie weken op stage. Tijdens deze periode maken zij kennis met de beroepspraktijk van de richting waarvoor zij gekozen hebben. In het vierde jaar kunnen leerlingen kiezen uit verschillende pakketten met keuzevakken, zogenaamde topklassen. Zo staan bijvoorbeeld in de Bakkerij vakken als brood- en banket, patisserie en chocolatier centraal en worden bij Media, Vormgeving en ICT vakken als robotica, applicatieontwikkeling, gamedesign en webshop gegeven.

François Vatel vmbo haalt op diverse gebieden belangrijke prijzen in regionale en landelijke wedstrijden waarin goede leerlingen om de eer strijden. Vanouds deed zij dit op het gebied van koken, serveren, brood- en banketbakken. Sinds een paar jaar onderscheidt François Vatel vmbo zich ook op het gebied van debatteren en heeft zij ook hier de eerste landelijke hoofdprijs al binnen.

Maximum Sport Vatel, gedurende het gehele schooljaar worden er extra sportactiviteiten georganiseerd. Minstens 3 maal per week kunnen leerlingen na school gratis diverse extra sporten beoefenen. Van voetbal tot dans, van basketbal tot hockey.